ΟΡΑΜΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Το πρώτο και ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΣΗΜΟ κέντρο πιστοποίησης προϊόντων ΧΑΛΑΛ στην Ελλάδα!

 

Τι ακριβώς σημαίνει η «θρησκευτική πιστοποίηση» Halal (Χαλάλ) όχι μόνο για τους Μουσουλμάνους, αλλά και για απλούς καταναλωτές που δεν έχουν σχέση με Μουσουλμάνους αλλά αγοράζουν προϊόντα με τις «θρησκευτικές» αυτές πιστοποιήσεις, επειδή θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινά και πιο αγνά. Τα προϊόντα που φέρουν τις πιστοποιήσεις Halal μπορούν να παραχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με τον έλεγχο και την εποπτεία των αντίστοιχων οργανισμών πιστοποιήσεων.

 
 

Τι σημαίνει ΧΑΛΑΛ;

 

Η πιστοποίηση Halal χαρακτηρίζει την συμμόρφωση προϊόντων τροφίμων στους κανόνες της Ισλαμικής Θρησκείας και απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως τα καθιερωμένα συστήματα υγιεινής, η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος από το χωράφι στο τραπέζι, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας, η σήμανση και η συνεχής παρακολούθηση του.

 

Η λέξη Halal (Χαλάλ) είναι αραβική και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε είναι αντικείμενο, είτε είναι προϊόν ή πράξη. Το αντίθετο, δηλαδή το μη αποδεκτό και απαγορευμένο λέγεται Haram (Χαράμ).

 

Τα τρόφιμα που πιστοποιούνται σαν Halal, είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να τρώνε ή να πίνουν σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία. Αντίθετα, το πιο γνωστό παράδειγμα Haram (Χαράμ), δηλαδή απαγορευμένου τρόφιμου, είναι το χοιρινό – το μόνο κρέας το οποίο λόγω θρησκευτικής απαγόρευσης δεν θεωρείται από τους πιστούς μουσουλμάνους και εβραίους αποδεκτό σαν τρόφιμο. Τα υπόλοιπα κρέατα προκειμένου να θεωρηθούν αποδεκτά (Halal) προϋποθέτουν συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν την προέλευση του ζώου, την αιτία και τον τρόπο σφαγής καθώς και την επεξεργασία του.

 

Ο τρόπος σφαγής του ζώου, πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένη διαδικασία και επίκληση του Αλλάχ. Η σφαγή του ζώου γίνεται με κοφτερό μαχαίρι στο λαιμό και το αίμα από τις φλέβες πρέπει να αποστραγγίζεται.

 

Οι Μουσουλμάνοι καταναλωτές πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επιτρεπόμενα (Halal) όπως και ότι μη διατροφικά προϊόντα, όπως π.χ. καλλυντικά ή φαρμακευτικά προϊόντα, είναι επιτρεπόμενα (Halal) και δεν περιέχουν χοιρινά υποπροϊόντα όπως ή ζελατίνη.

 

Η πιστοποίηση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης και των προϊόντων της σύμφωνα με το πρότυπο Halal περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες (Σφαγή των ζώων και σφαγεία, παραγωγή, παρασκευή και μεταποίηση τροφίμων, παραγωγή καλλυντικών, υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης, μεταφορά και διανομή.) Σχεδόν όλα τα τρόφιμα θεωρούντε Halal εκτός από αυτά που περιέχουν Χοιρινά και τα παράγωγα αυτού, όλα τα αλκοολούχα και αυτά που έχουν επεξεργαστή με αλκοόλη. Η πιστοποίηση προϊόντων για μουσουλμάνους καταναλωτές από Ελληνικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν επιθυμούν να κάνουν εξαγωγές σε Μουσουλμανικές χώρες ή σε χώρες της Δύσης όπου ζούν περί τα 50 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι. Η πιστοποίηση προϊόντων Halal στην Ελλάδα γίνεται από το μοναδικό πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από την Μουφτεία Κομοτηνής “Ευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Χαλάλ” με έδρα την Ξάνθη και το οποίο Κέντρο είναι πιστοποιημένο από τον σοφολογιώτατο μουφτή Κομοτηνής κ. Hafız Cemali Meço.

 

Εκτός όμως από την πιστοποίηση που χορηγείται από το «καταρτισμένο Ευρωπαϊκό κέντρο Πιστοποίησης Halal», στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και ιδιωτικές εταιρίες που παρέχουν μεν πιστοποίηση Halal αλλά είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Κατά την πιστοποίηση ελέγχονται βασικά οι συνταγές και τα συστατικά των υποψήφιων τροφίμων, οι εγκαταστάσεις, οι πρακτικές προσωπικού και το σύστημα διαχείρισης σύμφωνα με τις επιταγές της συγκεκριμένης πιστοποίησης (Halal). Το κόστος της πιστοποίησης κυμαίνεται, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των προϊόντων που θέλουν να πιστοποιηθούν.

WHC (WORLD HALAL COUNCIL) GENERAL ASSEMBLY MEETING has been conducted

The 16th AGM of WHC was held at the Retaj Royal Hotel in Istanbul on 29-30 October 2018 and important decisions taken as the following:

Επισήμανση της προέλευσης συστατικών στα τρόφιμα ψηφίζει η ΕΕ

Έναν νέο κανονισμό που προβλέπει την αναγραφή της προέλευσης των πρωταρχικών υλικών από τα οποία παρασκευάζονται τα τρόφιμα, στην περίπτωση που αυτή είναι διαφορετική από την χώρα προέλευσης του τελικού προϊόντος, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν την Δευτέρα 28 Μαΐου, ο οποίος επικυρώθηκε με το ψήφισμα των κρατών μελών και θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2020.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για λίστα συμπληρωμάτων διατροφής

Με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει για όλα τα προϊόντα της συγκεκριμένη εταιρείας. Κρίνει, ωστόσο, απαραίτητη για τη δημόσια υγεία την υπενθύμιση , λόγω της έντονης προώθησής του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής, μέσω διαδικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ | ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ | ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ | ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΑΛ | ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ | ΟΡΑΜΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ |
ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 41-Β,
Ξάνθη, 67131, Ελλάδα

Τηλέφωνο:
(0030) 697 811 1133
(0030) 254 140 2187

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: halalgr@hotmail.com
Copyright © 2018 Οι υπηρεσίες σχεδιασμού και φιλοξενίας αυτού του ιστότοπου παρέχονται από το